Nordmenn i nazistenes konsentrasjonsleire

Før og under andre verdenskrig deporterte nazistene millioner av mennesker til konsentrasjonsleire som Auschwitz. I dette innslaget forteller tre av de overlevende sine historier. Blant dem Julius Paltiel, som døde to dager etter at vi i Student-TV intervjuet ham. Videoen er i to deler. Bruk linken på neste linje for å se begge.

Dette er tre mennesker som har opplevd de verste sidene ved menneskeheten, og overlevde på grunn av sin besluttsomhet, styrke og flaks. Historiene deres krysser hverandre på flere punkter, fra deres møter med dr. Josef Mengele til opphold i den norske konsentrasjonsleiren Falstad.

Denne saken begynte som en øvingsoppgave i medieproduksjon. Etter at Paltiel døde, utvidet jeg prosjektet og foretok en rekke andre intervjuer med vitner til krigen. Resultatet er denne filmen, samt Senket av Hitlers ulver; en  film om krigsseilerne, der blant annet Gunnar Sønsteby forteller. Begge filmene ligger også ute på Student-TVs nettsider.

Filmen om konsentrasjonsleirfangene vant en bronseplakett i norgesmesterskapet i amatørfilm 2009, og ble Video 4-juryens favoritt. For det fikk jeg et fint stativ. Filmen er i to deler. Del en kan sees i vinduet over, del to kan du se under her:

Reklamer